Brigitte Bardot: “Slovenci, postanite vegetarijanci!”

Različni ljudje o istih stvareh, 14. 11. 2009

 

Presenečenje je bilo popolno. Gospa Bardot mi je že po dveh urah odgovorila na moje elektronsko pismo. Da, z veseljem bo odgovorila na nekaj vprašanj. V francoščini, je še posebej poudarila. Igralstvo, igralke in igralci je ne zanimajo več (z eno častno izjemo), za kampanjo za pravice živali pa si vzame čas – vedno in za vsakogar. Tudi politikom pogosto piše, le da ji ne odgovarjajo vsi tako prijazno kot pokojni slovenski predsednik Janez Drnovšek. Nazadnje je pisala predsedniku Evropske komisije Joséju Manuelu Barrosu.

 


“Živali, ki jih s svojo fundacijo rešim klavnice, mi vlivajo moči za naprej”

 

* Kaj bi počeli, če se zdajle ne bi pogovarjali z mano?

“Nešteto drugih stvari! In ker moram poskrbeti za vse moje živali in za vse tiste, ki so zlorabljene, vam žal ne morem posvetiti veliko časa.”

* Dopisovala sta si z našim pokojnim predsednikom Janezom Drnovškom. Kako se ga spominjate?

“Izmenjala sva si nekaj prijetnih besed in ostal mi je v zelo lepem spominu. Janez Drnovšek je bil vzor, ker je razumel, da se ljudje do živali ne smejo obnašati kot tirani.”

* Francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju ste predlagali, naj uvede vegetarijanski dan. Ste bili uspešni?

“Nicolas Sarkozy pač ni Janez Drnovšek. Dvakrat sem se srečala z njim, veliko mi je obljubil, vendar svojih obljub še do danes ni izpolnil. Vegetarijanski dan bi bil simbolično dejanje – kot alarm glede posledic farmske vzreje živali. Pri tem ne mislim le na okoljske vplive, temveč tudi na barbarstvo intenzivne reje. Vse te živali so zaprte v kletkah in ne poznajo več ne luči ne trave, in njihov edini izhod iz kletke je tisti, ki vodi v klavnico … Menim, da takšna vzreja priča o vse večjem propadanju človeštva. Če smo to pripravljeni sprejeti, potem smo v celoti izgubili moralo.”

 


“Ženske, ki nosijo krzno, so neumne tepke”

 

* Zdaj podobno predlagate Joséju Manuelu Barrosu. Pričakujete, da vam bo prisluhnil?

“To je nujno. Potrebne so spremembe, saj intenzivna vzreja močno vpliva na klimatsko segrevanje, hudo onesnažuje okolje in izčrpava naše naravne vire, še posebej vodo, ki jo uporabljajo za proizvodnjo žitaric za prehranjevanje živali, ki jih potem poje človek. Gre za začaran krog. Pomislite, v poročilu World’s water 2008-2009 piše, da za proizvodnjo kilograma hamburgerjev porabijo kar 16.000 litrov vode!”

* Kako dolgo ste že vegetarijanka?

“Od leta 1962, ko sem nastopila na francoski TV z opozorilom na način klanja živali. Takrat sem se zavedla grozot intenzivne reje, transporta in klanja živine. Vedno sem bila občutljiva za trpljenje živali, od tistega nastopa dalje pa nisem želela biti več sokriva tega industrijskega nečloveškega pobijanja.”

* Kaj menite o ženskah, ki nosijo krzno?

“Da so neumne tepke. Divje živali vzrejajo v majhnih kletkah, v katerih znorijo, saj ne morejo zadovoljiti svojih naravnih potreb. So zaporniki v koncentriranih rejah. Kune usmrtijo s plinom, lisice z elektriko. Vsa ta industrija je okrutna, barbarska in povsem nepotrebna.”

* Katera od vaših igralskih kolegic vam je najbolj pri srcu?

“Sploh se ne zanimam več za film niti za igralke. Vseeno pa se mi Isabelle Adjani zdi naravnost čudovita.”

 


“Političarka ne bi mogla biti. Diplomacija ni moja vrlina …”

 

* Vaš največji dosežek v tem letu?

“Leta še ni konec, zato upam, da bom dosegla še kakšno zmago. Doslej pa je zagotovo največja sprejetje evropske direktive, ki prepoveduje uvoz in trgovanje s proizvodi, ki imajo kakršnokoli zvezo z lovom na tjulnje. Leta 1977 sem pozirala na ledeni plošči, da bi svet seznanila s tovrstnim masakrom, in ta boj je postal simbol moje borbe za živali. Leta 2006 sem se srečala z evropskim komisarjem Stavrosom Dimasom in ga prosila, da predlaga zakonsko besedilo, zato sem vesela, da je njegov predlog pripeljal do današnjih rezultatov.”

* Kako si napolnite baterije?

“Bitka je težka, vendar mi moje zmage in vse živali, ki jih s svojo fundacijo rešim klavnice, vlivajo moči za naprej.”

 

Brigitte Anne-Marie Bardot se je rodila 28. septembra 1934 v Parizu. Svojo kariero je pričela leta 1949 kot fotomodel, kmalu pa jo je opazil filmski režiser Roger Vadim. V naslednjih dveh desetletjih je igrala v 54 filmih. Poleg Marilyn Monroe je bila eden od najslavnejših seks simbolov v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja in ena od redkih evropskih zvezd, ki je dosegla prepoznavnost v ZDA. Po koncu igralske kariere je leta 1973 postala aktivistka za pravice živali. Poročena je bila štirikrat: z Rogerjem Vadimom, Jacquesom Charrierom, Günterjem Sachsom in Bernardom d’Ormalejem. Leta 1960 je rodila sina Nicolasa-Jacquesa Charriera.

 

* Če bi bila političarka, bi …

“Nemogoče! Diplomacija ni moja vrlina …”

* Svet je danes v krizi, ker …

“… je človek egoist, ki ravna z vsemi bitji na Zemlji kot s sužnji, medtem ko bi moral ravnati ravno nasprotno. Moral bi se naučiti spoštovati raznolikost in drugačnost vseh bitij, stremeti k spoštovanju in zaščiti našega planeta in prenehati načrtno uničevanje. Družba je grozljiva, vendar obstajajo čudoviti posamezniki, ki se borijo proti vsem tem oblikam nepravičnosti. Zato pozivam vaše bralce, naj ne tolerirajo več vsega trpljenja, ki so mu podvržene živali. Želela bi si, da bi se Slovenci poklonili svojemu pokojnemu predsedniku Drnovšku tudi tako, da sčasoma postanejo vegetarijanci. Pravijo, da upanje umre zadnje …”

ALJA TASI

 

Leave a Reply