Denis Latin: »Vrnite nam Latinico!«

Različni ljudje o istih stvareh, 17. 4. 2010

Kaj ti pomaga, če si ugleden, večkrat nagrajen novinar, ki razkriva ozadja velikih afer in se zavzema za male ljudi? Nič, prav nič, če stopiš na žulj nepravim ljudem. Ukinejo ti oddajo, te vržejo na cesto ali pa ti v najboljšem primeru znižajo plačo in vzamejo delo. To je na lastni koži izkusil Denis Latin, voditelj ene najbolj gledanih, vplivnih in tudi komercialno uspešnih oddaj z naslovom Latinica na hrvaški nacionalni televiziji. A Latinica je že skoraj leto dni na hladnem, Latin pa si skupaj z velikim delom hrvaške javnosti vroče prizadeva, da bi oddajo, ki smo jo radi gledali tudi v Sloveniji, ponovno uvrstili na spored.


Denis Latin: “Kaznovan sem bil, ker sem govoril o korupciji, o tem, kako so na HTV-ju delili posle brez javnega razpisa. Ostal sem redno zaposlen, vendar so mi znižali plačo in vzeli delo.”
Foto: Neva Volarič

* Kaj bi počeli, če se zdajle ne bi pogovarjali z mano?

“Verjetno bi bil na Facebooku.”

* Koliko prijateljev imate na tej priljubljeni družabni spletni strani?

“Več kot 10.000. Facebook ni namenjen samo zabavi. Omogoča ti, da svojim prijateljem posreduješ veliko informacij, ki jih sam izbereš. Internet postaja vse pomembnejši vir informacij. V primerjavi z njim je že televizija počasna, kaj šele časopisi.”

* Kdaj ste zadnjič vodili Latinico?

“Prvega julija lani.”

* In kdaj jo boste naslednjič?

“Tega ne vem. Kmalu, upam.”

* Zakaj so oddajo umaknili s sporeda?

“Kaznovan sem bil, ker sem govoril o korupciji, o tem, kako so na HTV-ju delili posle brez javnega razpisa. Ker sem govoril čez lastno hišo, naj bi kršil pogodbo. Za razkrivanje korupcije to vendar ne bi smelo veljati! V Latinici smo veliko govorili tudi o mafiji in ubojih v Zagrebu, ki so se zgodili lansko leto. Zato so z mano prekinili individualno pogodbo, ki sem jo podpisal kot voditelj ene najbolj gledanih oddaj. Ostal sem redno zaposlen, vendar so me degradirali, mi znižali plačo in vzeli delo. Dali so me na hladno. A še vedno predavam, dajem intervjuje. Govorim o tem, kar se mi je zgodilo.”


“Smejim se ljudem, ki se trudijo vzbuditi pozornost za vsako ceno. Recimo vaš premier in naša premierka.”
Foto: Neva Volarič

* Poznamo vas kot novinarja, v drugem življenju pa bi bili …

“Morda bi se ukvarjal s politiko. Morda se še bom. Ampak v tem primeru bi se moral dokončno posloviti od novinarskega poklica, kar ne bi bilo lahko.”

* Ste res hoteli kandidirati za hrvaškega predsednika? Nekateri pravijo, da so vam prav zaradi tega ukinili oddajo.

“To ne drži. Res pa je, da so na Facebooku drugi sprožili pobudo, da bi kandidiral za predsednika.”

* Glede na veliko podporo, ki jo uživate med ljudmi, ne bi bili brez možnosti. Čemu pripisujete svojo popularnost?

“V Latinici smo bili že za časa Tuđmanove vladavine kritični do oblasti. Besedo smo dali najšibkejšim članom družbe: zapuščenim, revnim, vojnim veteranom, bolnim … Ljudje so nam pisali, mi pa smo reševali njihove probleme. Veliko smo govorili o korupciji, kriminalu in razkrivali umazane posle politikov. O povezavi bivšega premierja Sanaderja s Hypo banko smo v Latinici prvi govorili že pred leti. To ni nič novega! Naredili smo tudi veliko za spravo na ozemlju bivše Jugoslavije. Zato smo imeli gledalce tudi zunaj hrvaških meja. Latinico so gledali povsod.”

* Kako se spominjate svoje družine, okolja, v katerem ste zrasli?

“Odraščal sem v Vodicah pri Šibeniku. Mama je doma z Brača. Lepo je bilo. Rad sem imel Dalmacijo, kakršna je bila takrat. Danes se je veliko spremenilo, na primer struktura prebivalstva po vojni. Tudi turizem ni več, kar je bil.”

* Vaš največji dosežek v zadnjem letu?

“Skupaj s somišljeniki nam je uspelo odstaviti Vanjo Sutlića, direktorja HTV-ja, in Hloverko Novak Srzić, urednico informativnega programa. Z njo sem imel slabe izkušnje že pred leti, ko sem se z Latinico za štiri leta umaknil na lokalne televizijske postaje. Je režimska novinarka, bivša članica HDZ-ja. Ko so jo ponovno postavili za urednico, sem vedel, kaj me čaka.”


»Za obče človeške vrednote gre. Človek bi moral biti središče vsega, ne pa kapital!«
Foto: Neva Volarič

* Proti Hloverki Novak Srzić ste sprožili pravo medijsko kampanjo …

“Velika kampanja je trajala dva meseca. Vanjo so bili vključeni politiki, tako levi kot desni, civilna družba, novinarji, javnost … Pisali smo peticije, organizirali proteste. Prav lepo smo jo zrušili.” (smeh)

* Pa se je po tem kaj spremenilo?

“Še slabše je! Zaradi pat pozicije v svetu HTV-ja ne morejo izvoliti novega vodstva. Prihodnje leto bodo saborske volitve, zato so ustvarjalci oddaj, ki kritično obravnavajo kočljive teme, pod velikim pritiskom.”

* V volilni kampanji za hrvaškega predsednika ste javno podprli Iva Josipovića. Menite, da je to za novinarja modro?

“Ne preveč. Josipovića sem podprl, ker je bil njegov slogan ‘pravica za vse’. Podpiram pravno državo in odpravo krivic. Ni dobro, da so novinarji preblizu politiki, ampak predsednik je vendarle predsednik vseh državljanov, ne glede na to, kateri stranki pripada. Če pa bo naredil potezo, ki bo v nasprotju z mojimi prepričanji, ga bom seveda kritiziral.”

* Ko je bil Josipovć izvoljen za predsednika, vas je povabil na razgovor. O čem je tekla beseda?

“Od vodilnih na HTV-ju je zahteval pojasnilo, zakaj Latinice še vedno ni na sporedu.”

* V čem ste zelo dobri?

“Borben sem, vztrajen. Včasih tudi v svojo škodo. Sem dober analitik. Spremljam dogodke in potegnem prave sklepe. Pa discipliniran sem. Razen pri cigaretah. (smeh)

* V čem pa ste zelo slabi?

“V glavnem mi uspe doseči, kar si zastavim. Gre samo za vprašanje motivacije, ali si kaj zares želim ali ne.”

* V čem se ljudje najbolj motijo o vas?

“Ko vodim oddajo, moram imeti vse pod nadzorom. Zato ljudje mislijo, da vse obvladam, da sem vzvišen, prepotenten. Ko pa me spoznajo, vidijo, da sem povsem normalen človek.”

Brez Latinice Hrvati ne morejo v Evropo

“Brez Latinice Hrvati ne moremo v Evropo, tam ne poznajo cirilice!” To je le eden od sloganov, s katerimi si podporniki Denisa Latina prizadevajo za vrnitev priljubljene oddaje. Na družabni spletni strani Facebook je peticijo za vrnitev Latinice podpisalo več tisoč ljudi, veliko podpornikov pa imajo tudi strani pod gesli: “Vrnite nam Latinico – povejte ljudem resnico”, “Denis Latin – eden in edini, a ne sam”, “Prenehajmo plačevati naročnino, dokler nam ne vrnejo Latinice” ipd. Peticijo “Vrnite Latinico” je pred kratkim podpisalo tudi 20 uglednih novinarjev iz Hrvaške in sosednjih držav. “V 17 letih predvajanja je Latinica postala blagovna znamka HTV-ja. Tudi v širši regiji je uživala izjemen ugled, hvalili so jo in citirali. Zakaj je torej Latinica problem? Očitno gre za politično cenzuro,” so med drugim zapisali v pismu vodilnim na HTV-ju.

* Nekoč ste omenili, da se pred oddajo nikoli ne pogovarjate z gosti, da ne bi izpraznili čustvenega naboja.

“Goste pripravljamo na nastop. Moji sodelavci se z njimi pogovarjajo, zato vem, kaj približno mi bodo povedali. Izogibam pa se preveč osebnim odnosom. Ne hodim z njimi na kavo ali kaj podobnega. To ni dobro, ker v oddaji potem ne bi dali vsega od sebe. No, zdaj gremo po oddaji včasih tudi na pijačo. Z leti se tudi vse manj pripravljam na nastope. Izkušnje pač. Zelo pomembno pa je, da gostov ne obsojam ali napadam. Moram jih sprostiti, da so sploh sposobni govoriti. S politiki je lahko, ti znajo. Mali ljudje pa niso vešči javnega nastopanja. Če jih ne vodim prav, ne bodo povedali bistva.”

* Kaj počnete, ko imate čas samo zase?

“Nič. Lenarim, dokler ne začutim, da so se mi povrnile moči.”

* Kako si uredite svoje domovanje, da se v njem prijetno počutite?

“Stanovanje kot stanovanje. Nič posebnega. Da je le v mirnem okolju.”

* Za kaj najraje zapravljate denar?

“Včasih sem lahko zelo veliko zapravil za obleke. Zdaj pa bi z veseljem zapravil denar za brunarico v planinah. Utrujen sem od vsega, zato bi rad pobegnil na miren kraj.”

* Vaš idealni večer zunaj?

“Izogibam se družabnih dogodkov. Morda večerja v izbrani družbi.”

* Kakšen avto vozite?

“Toyoto rav 4.”

* V kateri glasbi najbolj uživate?

“Ljubim klasično glasbo. Bacha, pa tudi Mozarta, Beethovna, Haydna, Chopina …

* Kaj pa knjige?

“Najpogosteje prebiram duhovno literaturo. Kot vaš pokojni predsednik Drnovšek.”

* Kateri filmi so vam všeč?

“Stari partizanski. Recimo Bitka na Neretvi. Všeč so mi tudi tuji filmi o drugi svetovni vojni. Ne branim se niti romantičnih melodram. Na slovenski televiziji pa sem rad gledal evropske umetniške filme, ko so jih še vrteli.”

* Kaj vidite, ko se pogledate v ogledalo?

“Kako mineva čas.”

* Kaj bi spremenili v hrvaškem novinarstvu, če bi lahko?

“Malo manj rumenila in malo več resnega novinarstva. Oboje mora biti, ampak v pravem razmerju.”

* Kaj vas jezi?

“Instantna slava. Danes ni pomembno, da si dober, pošten, da koristiš družbi. Pomembno je, da te opazijo. Lahko je meni govoriti o tem, ko me vsi poznajo! Ampak eno je, če si znan zaradi svojega dela, drugo pa je slava za vsako ceno. To je kultura brez vrednot, to so smeti!”

* Kaj pa vas spravi v smeh?

“Iste stvari. Smejim se ljudem, ki se trudijo vzbuditi pozornost za vsako ceno. Temu podlegajo tudi politiki, ki bolj kot na vsebino pazijo na to, kakšno kravato si nadenejo. Recimo vaš premier in naša premierka. To je čisti politični marketing! Stalno se sestajata, držita se za roke, po telefonu se pogovarjata celo ponoči … Kaj je zdaj to!?” (smeh)

* Bi še enkrat ponovili oddajo, zaradi katere ste bili kaznovani?

“Seveda. Če ne bi bilo te oddaje, bi našli kak drug vzrok, da Latinico ukinejo. Tako je bilo usojeno. Morali smo se za nekaj časa ustaviti, ker so bile pred vrati predsedniške volitve in nekaterim oddaja ni bila po volji.”

* Vam to najeda živce?

“Trudim se, da vsega skupaj ne jemljem preveč osebno. Po dežju vedno posije sonce.”

* Kje se vidite čez pet let?

“Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj napredujem. Kam pa me bo to pripeljalo, ne vem.”

* Vaša življenjska filozofija?

“Delam, kar mi govori moj notranji glas. V redakciji pa imam izpisano misel banjaluškega katoliškega škofa Franja Komarice: ‘Če dopustiš, da zmaga krivica, zase ne moreš reči, da si pravičen.’ To je moj moto: boj proti krivicam. To je širše od političnih nazorov. Za obče človeške vrednote gre. V času krize se ponovno vračamo k pravim vrednotam. Človek bi moral biti središče vsega, ne pa kapital!”

ALJA TASI

 

Leave a Reply