Naj ne bo preresno, ampak Preprosto presno

Članki, 11. 11. 2013

Preprosto presno je naslov knjižice o otroški prehrani, ki jo je napisala mama treh otrok Teja Fidler Makoter. Ker je imela sama v mladosti težave in motnje hranjenja, dobro ve, da hrana ni tako nedolžna, kot se zdi – ne na fizičnem in ne na čustvenem nivoju. Zato je danes še posebej pozorna, kakšno hrano daje svojim otrokom. Prisega na enostavno kuhinjo s pretežnim deležem surovega sadja in zelenjave. Otroci se na tako hrano hitro navadijo in v njej uživajo, saj je ne nazadnje edina primerna za človeško vrsto, meni avtorica.

 

Teja Fidler Makoter: “Mnogi menijo, da je težko spremeniti prehranske navade, ko imaš enkrat otroke. Vendar moje izkušnje govorijo nasprotno.” (Foto: Janko Samo Kolenc)

Teja Fidler Makoter: “Mnogi menijo, da je težko spremeniti prehranske navade, ko imaš enkrat otroke. Vendar moje izkušnje govorijo nasprotno.”

 

Teja Fidler Makoter je doma iz Ljubljane, z družino pa trenutno živi v Laporju pri Slovenski Bistrici. Ima tri otroke: šestletnega Ruja, triletno Zalo in štirimesečno Tiso, ki se še doji in se s prehranskimi zagatami za zdaj še ne ukvarja. Starejša dva otroka hodita v vrtec, kjer pa žal nimata možnosti jesti tako kot doma, pravi Teja: “Če izključimo vrtec, kjer otroka jesta vse, smo doma vegani. No, ne čisto pravi vegani, ker uživamo med, pa vendarle. Sploh pa ne maram predalčkanja. Še najbolj prav je, če rečem, da je v naši prehrani velik delež sadja in zelenjave. Mesa ne uživamo, mlečnih izdelkov in jajc tudi ne. Mleko sluzi, zato so otroci, ki ga uživajo, večkrat prehlajeni.”

Dan se pri Fidlerjevih začne z zelenim ali s sadnim smutijem oziroma kašastim sokom. “Potem gresta otroka v vrtec. Če prideta lačna domov, jima pripravim kaj preprostega, recimo kašo iz jabolk in datljev. Včasih tudi kaj skuham, ampak vedno kaj preprostega. Skuham na primer riž, zraven pa postrežem svežo zelenjavo. Ali pa krompir s svežo zelenjavo. Cvetačo ali brokoli skuham na sopari in ne pripravljam nobenih omak ali kaj podobnega. Za večerjo spet ponudim sadno kašo, lahko tudi z dodatkom suhega sadja,” opisuje Teja prehranske navade svoje družine. “Edino, kar me moti pri naši prehrani, je kruh. Še posebej ko gremo na izlet, radi jemo kruh, ker je to najbolj enostavno. Ne vem, s čim bi to nadomestila. Razni presni krekerji se mi ne zdijo pretirano dobro nadomestilo, saj po navadi vsebujejo velike količine semen in oreščkov, ki pa slovijo po veliki vsebnosti maščobe.”

 

20 enostavnih receptov

 

Hrane otrokoma ne soli, sebi pa včasih. “Otroka ne pogrešata soli, prav nasprotno. Ko gremo na primer na obisk k sorodnikom ali – po sili razmer – v kakšno restavracijo, velikokrat zavračata hrano, ker je vse preveč začinjeno. Olja načeloma ne uporabljam, razen na solati. Moj cilj je, da jemo hrano z vrta v čim bolj naravni obliki,” še doda.

Fidlerjeva je samostojna podjetnica in doma dela vse in nič, kot sama pravi. Pred kratkim je že izdala kartice z afirmacijami za otroke Tvoj čarobni svet, tokrat pa je v samozaložbi izdala knjižico, ki je namenjena predvsem staršem. “Želela sem izdati knjižico receptov, ki so tako enostavni, da jih lahko naredijo starši skupaj z otroki. Knjižica je namenjena odraslim, čeprav je namenoma oblikovana tako, da pritegne tudi otroke,” pojasnjuje avtorica.

 

Triletna Zala pomaga pri pripravi presnega kosila (Foto: Janko Samo Kolenc)

Triletna Zala pomaga pri pripravi presnega kosila (Foto: Janko Samo Kolenc)

 

Veliko je v knjižici tudi teorije. “Danes se precej govori o presni prehrani, ki postaja vse bolj moderna. Zato je teorije v knjižici več kot receptov, in menim, da je tako tudi prav. Starši morajo dobiti širši vpogled v to, zakaj naj bi svojim otrokom sploh dajali presno hrano,” pravi Teja, ki bralcem predstavi tudi aparate, ki jih potrebujemo v presni kuhinji, spregovori pa tudi o zdravju zob in t. i. superživilih. “Veliko ljudi je prepričanih, da presna hrana zaradi sladkorja, ki ga vsebuje sadje, slabo vpliva na zobe. Prepričana sem, da se zobje lahko sami obnavljajo, če le telesu damo tisto, kar potrebuje. Vzrok za poškodbe zob, ki naj bi se zgodila na presnih dietah, je predvsem prevelika vsebnost maščob – oreščkov ipd. Veliko presnojedcev ves čas kaj grizlja in zobem na ta način ne da časa za obnovo. Tri ure po obroku je naša sklenina bolj občutljiva, in če človek vseskozi nekaj je, jo lahko načne.”

O superživilh pa: “Po moje niso nujna, ker so predvsem velik udarec za denarnico. Če pa si jih kdo lahko privošči, naj si jih. Mi imamo doma skoraj vedno goji jagode in konopljo.”

 

Predelana hrana zasvaja

 

Avtorica knjižice je že od mladosti tesno povezana s športom, predvsem s fitnesom, in prav od tod izvirajo njene težave s prehranskimi motnjami. Uživala je namreč veliko dodatkov, od proteinskih napitkov do sredstev za izgorevanje maščob. Enkrat na teden pa si je privoščila hrano, ki je sicer “ni smela” jesti, kar je z leti preraslo v hudo obliko kompulzivnega prenajedanja, s čimer se je borila kar deset let. “V bistvu me je vedno zanimalo, kako deluje človeško telo. In danes sem na tej poti tudi zaradi tistih desetih let, ki so bila res peklenska,” pravi.

Vsa predelana hrana zasvaja, je prepričana Teja, zato čokoladica, ki jo damo otroku, nikakor ni tako nedolžna, kot se morda zdi na prvi pogled. “Otrok bo zahteval še več tovrstne hrane in ne bo hotel več jesti sadja. Zato je treba vztrajati, še posebej, ker je veliko otrok danes predebelih,” meni Teja, ki je naravno zdravje študirala na dopisni univerzi Clayton College of Natural Health v ZDA, tečaje presne prehrane pa je opravila tudi pri znanem nutricionistu Davidu Wolfeju. Zadnja leta obiskuje in organizira seminarje dr. Douglasa Grahama, avtorja prehrane 80/10/10 z malo maščobami in veliko ogljikovimi hidrati, predvsem sadja in zelenjave.

 

Zelenjava je super, meni šestletni Ruj (Foto: Janko Samo Kolenc)

Zelenjava je super, meni šestletni Ruj (Foto: Janko Samo Kolenc)

 

“Pomembno je, da se starši dobro podučijo o različnih stilih prehrane in poskusijo, kaj jim odgovarja. V spremembe pa naj sproti uvajajo tudi svoje otroke. Kot starš moraš stati za tem, kar misliš, da je prav. Mene ne zanima, kaj si o prehrani moje družine mislijo drugi. Pri nas je tako, drugje pa naj živijo po svoje. Prav tako ne pričakujem od drugih, da bodo živeli tako kot jaz,” pravi Teja in potarna: “Vrtec pa mi je res trn v peti. Ne mislim, da bi morali vsi v vrtcu jesti vegansko ali presno, ne odobravam pa, da moji otroci tam skoraj vsak dan jedo meso. To je pa druga skrajnost.”

Tudi zaradi tega, ker se le malo staršev zamisli nad jedilniki v vrtcih in šolah, jih Teja Fidler Makoter želi s svojo knjižico spodbuditi, da bi vendarle razmislili, kaj dajejo na krožnike svojim otrokom. “Mnogi menijo, da je težko spremeniti prehranske navade, ko imaš enkrat otroke. Vendar moje izkušnje govorijo nasprotno. Najprej je treba podučiti sebe, nato pa v svoj svet pritegniti še otroke. Presno hrano je otrokom treba predstaviti s preprostimi recepti, da jim vse skupaj postane zanimivo. Otroka ne moreš v nič siliti. Če pa ve, da doma drugačne hrane ne bo dobil, se bo hitro navadil tudi na sadje in zelenjavo in ne bo prav nič pogrešal sladkarij. Tudi v trgovini jih ne bo zahteval. Želel pa bo od časa do časa poskusiti tudi drugo hrano, kar je povsem razumljivo. Vsak se uči iz lastnih izkušenj,” meni avtorica, ki svojo knjižico Preprosto presno po dostopni ceni prodaja prek spleta.

Glede na prve odzive bo knjižica zanimala predvsem mame z majhnimi otroki, ki bi rade naredile kaj za to, da bi njihovi otroci bolj zdravo jedli.

ALJA TASI

Več iformacij na:

https://www.facebook.com/teja.fidlermakoter?fref=ts

ali po elektronski pošti presenpikasi@gmail.com

 

Leave a Reply