Majda Santin – gospa Sanremo

Članki, 24. 2. 2014

Koprsko novinarko Majdo Santin bi lahko poimenovali kar gospa Sanremo, saj že več kot 30 let poroča s tega največjega italijanskega popevkarskega festivala. Prvič je iz Sanrema poročala že leta 1983, od takrat pa je na njem manjkala samo dvakrat: leta 1988 in letos, ko bi se morala festivala udeležiti že enaintridesetič, a so jo doma zadržale zdravstvene težave.

 

“Pippo Baudo je zelo dostopen človek in velik perfekcionist. Na odru je moral biti vedno glavni,” se Santinova spominja dolgoletnega voditelja festivala. Levo primorska pevka Polona Furlan.

“Pippo Baudo je zelo dostopen človek in velik perfekcionist. Na odru je moral biti vedno glavni,” se Santinova spominja dolgoletnega voditelja festivala. Levo primorska pevka Polona Furlan.

 

“Na začetku je bilo tiskovno središče v mali kinodvorani gledališča Ariston. Miz ni bilo, le štiri telefonske govorilnice zadaj pri izhodu. Ko smo oddali poročilo, nam je poštna uslužbenka obračunala minutažo,” se smeji Santinova, ki je takrat poročala za italijanski program Radia Koper. “Moja naloga je bila, da na festivalu posnamem vsaj 16 intervjujev in seveda prinesem domov vse nove plošče.”

Na festival je tako potovala z 20 kilogramov težko nagro, kot so rekli prenosnemu magnetofonu, ki so ga za Radio Koper posebej izdelali v Švici. “Vsak dan sem se s to težko nagro sprehajala od hotela do hotela in snemala intervjuje. Čeprav sem potila krvavi pot, sem bila v bistvu gospa, kajti v tistih časih imeti nagro ni bilo kar tako,” se spominja. Ves čas jo je bilo strah, da bi ji dragoceni magnetofon ukradli, posnetke pa je kar prek telefona sproti pošiljala v Koper. “Zadnji večer, ko smo hoteli vsi čim prej javiti, kdo je zmagovalec, je bila pred telefonskimi govorilnicami dolga vrsta, zato nihče ni smel govoriti več kot pet minut, da ne bi razjezil čakajočih kolegov,” pripoveduje Santinova.

 

V tiskovnem središču Sanrema so zelo pozorni do tujih akreditiranih novinarjev

V tiskovnem središču Sanrema so zelo pozorni do tujih akreditiranih novinarjev

 

Italijanski program Radia Koper je bil takrat v Italiji zelo poslušan vse do Sardinije in Sicilije. “Bili smo druga najbolj poslušana radijska postaja v Italiji, takoj za nacionalnim radiem Rai. Bili smo sproščeni, nekakšen predhodnik današnjih komercialnih radijskih postaj. Italijanske diskografske hiše so nam zato redno pošiljale svoje nove izdaje.”

Santinova je s festivala poročala še za radijske postaje v Črni gori, Vojvodini in na Kosovu, medtem ko so iz Zagreba in Sarajeva v Sanremo pošiljali svoje poročevalce. Ko pa je v Koper prinesla nove plošče, je popevke posnela na trakove in jih razposlala po postajah po vsej bivši skupni domovini, in to zastonj – kot bratsko uslugo. “Na vsak festivala sem potovala otovorjena s trakovi in magnetofonom, nazaj pa še s ploščami. Včasih sem komaj zlezla na vlak, ki je v Trst prispel iz Beograda in je bil po navadi nabito poln. Saj se še spomnite, kako smo včasih potovali z vlaki,” pripoveduje Santinova.

 

Solidarnost v času vojne

 

Danes je seveda tiskovno središče v Aristonu mnogo večje in sprejme 1200 novinarjev, ki pridejo na festival z vsega sveta, tudi iz Južne Koreje in Amerike. Včasih pa so festival spremljale večinoma le italijanske medijske hiše in so bili tuji novinarji deležni velike pozornosti. Santinova se spominja, kako solidarni so bili z bosansko kolegico Ismeto Dervoz, prvo damo nekdanje Televizije Sarajevo, ko je izbruhnila vojna v Bosni in Hercegovini. “Prispela je z letalom mirovnih sil Združenih narodov v Bari in nato z vlakom prišla v Sanremo. Sprejel jo je celo sanremski župan. Plačal ji je bivanje in jo oskrbel z zdravili, ker je zbolela za pljučnico. Organizatorji so zelo cenili, da je kljub vojni še vedno pripravljala razvedrilne oddaje, kolikor se je pač dalo. Ena takih prireditev je bil znameniti izbor miss Sarajevo. Z Ismeto sva potem skupaj gostovali v mnogih televizijskih oddajah. Ona je pripovedovala o grozotah, ki so se takrat dogajale v njeni domovini, jaz pa sem njene izjave prevajala v italijanščino,” se spominja Santinova.

 

Z Robertom Vecchionijem leta 2011, ko je zmagal s skladbo Chiamami ancora amore

Z Robertom Vecchionijem leta 2011, ko je zmagal s skladbo Chiamami ancora amore

 

Tudi leta 1989, ko so ravno med festivalom izbruhnili nemiri na Kosovu, so jugoslovanskim novinarkam organizatorji obljubili, da bodo poskrbeli zanje, če bi se karkoli zgodilo; govorilo se je namreč, da bo Jugoslavija zaprla meje. “Me pa še vedele nismo, kaj se dogaja, saj smo bile tako zaposlene s spremljanjem festivala, da smo pozabile gledati poročila,” pravi Santinova.

 

Nekaterim slava stopi v glavo

 

O Sanremu seveda ne moremo govoriti, ne da bi omenili številne zveznike, italijanske in tuje, ki so tam nastopali. Santinovo je s svojo energijo najbolj očarala Tina Turner. Madonna je bila kratka in profesionalna, Elton John pa je priredil najbolj bizarno tiskovno konferenco, kar se jih je kdaj udeležila. “V tiskovno središče ni prišel, je pa novinarje poklical v svoj hotel. Seveda ne vseh, ampak samo izbrance. Posedli so nas pred zaveso, in ko se je ta dvignila, smo zagledali Eltona Johna, ki je sedel na nekakšnem prestolu. Nekaj minut je mirno sedel, nato pa se je zavesa spustila. Rekel ni niti besede.”

Večinoma so bili zvezdniki dostopni za novinarje. “Veliki ljudje so po navadi zelo preprosti in prijazni. Kot na primer Luciano Pavarotti, ali pa bivši ruski predsednik Mihail Gorbačov in avstralski filmski zvezdnik Russell Crowe. Letos pa baje Laetitia Casta ni privolila niti v en intervju, in še veliko takšnih gostov je bilo na festivalu. Ko ti slava stopi v glavo, je hudo,” pravi Santinova.

 

S Toninom Manzijem, ki že več kot 20 let vodi tiskovno središče festivala

S Toninom Manzijem, ki že več kot 20 let vodi tiskovno središče festivala

 

Zanimiv je bil njen odnos z italijanskim zvezdnikom Erosom Ramazzottijem, ki ga je spoznala, še preden je postal slaven. “Postala sem prijateljica z njegovo takratno partnerko, ki je imela diskografsko hišo. Eros je bil zelo sramežljiv, in ko sem z njim naredila intervju za Radio Koper-Capodistria, tega ni nikoli pozabil. Ne morem reči, da sva prijateljevala, ampak bila sva v rednih stikih in sva se srečala vedno, ko sem šla v Milano. Podobno je bilo z Zuccherom, ki me je nekoč celo povabil na promocijo plošče na svoj ranč, ki ga ima v Emiliji Romagni. Nekaj časa mu v Sanremu ni šlo dobro in je že skoraj obupal, preden mu je leta 1985 uspelo s skladbo Donne. Ko sva se kasneje srečala na njegovem koncertu na Škofijah, sva bila oba presrečna.”

Na podoben način je od vsega začetka sodelovala tudi s pokojnim Luciom Dallo. Obiska pri njem v Bologni se najbolj spominja po tem, da ji je vrata stanovanja odprla njegova mama in ji najprej ponudila copate. “Tudi sama sem sramežljiva, ampak mislim, da je bil on še bolj. Živel je v svojem svetu,” pravi Santinova o legendarnem Dalli.

 

Z Ivo Zanicchi. “Enkratna je. Če jo prosiš, začne peti kar sredi bifeja,” o znani pevki, ki se je za nekaj let prelevila v evropsko poslanko, pravi Santinova.

Z Ivo Zanicchi. “Enkratna je. Če jo prosiš, začne peti kar sredi bifeja,” o znani pevki, ki se je za nekaj let prelevila v evropsko poslanko, pravi Santinova.

 

Ko je nehala delati na Radiu Koper, je Santinova iz Sanrema poročala za druge medijske hiše, med njimi tudi za Nedeljski dnevnik in zadnja leta za Primorske novice. Ker je na festivalu že del inventarja, kot sama pravi, so jo letos seveda nekateri kolegi z Rai-a pogrešali. “Ko si tako dolgo del festivala, ti enostavno zleze pod kožo,” skomigne z rameni. Všeč ji je letošnji voditelj Fabio Fazio, ki je skupaj z Luciano Littizzetto festival vodil že lani. “Zelo olikan je in dobrosrčen,” pripomni.

 

ALJA TASI

 

Leave a Reply