Test las razkriva skrite vzroke bolezni

Članki, 3. 4. 2014

Italijan dr. Alessandro Averna je eden največjih strokovnjakov za mineralogram na svetu. Že več kot 30 let deluje na področju t. i. funkcionalne medicine. Zbral je tudi mednarodno skupino znanstvenikov, ki razvija vse bolj razširjen test las. Ta nam lahko razkrije skrite vzroke bolezni, še bolj vsestransko uporaben pa je v preventivi.

 

Mineralogram nam da informacije, ki jih ne dobimo z nobeno drugo analizo, je prepričan dr. Alessandro Averna(Foto: Riccardo Scarlata)

Mineralogram nam da informacije, ki jih ne dobimo z nobeno drugo analizo, je prepričan dr. Alessandro Averna
(Foto: Riccardo Scarlata)

 

Mineralogram je biopsija mehkega tkiva, ki so jo na živalih začeli izvajati veterinarji v ZDA v 30. letih prejšnjega stoletja, kasneje pa so jo pri ljudeh razvijali predvsem nutricionisti. Razkrije nam, koliko potrebnih mineralov ima človek v celicah organov in mehkih tkiv, pa tudi kako zastrupljen je s težkimi kovinami.

Mineralogram nam razkrije stanje 30 mineralov, pomembnih za življenje, in osem toksični kovin. A bolj kot število mineralov, ki jih analizirajo, je pomembna dobra interpretacija rezultatov, pojasnjuje dr. Averna. Na začetku so analizirali predvsem nohte, danes pa to analizo izvajajo večinoma na laseh.

 

Test nam pove, kaj se dogaja v celici

 

Lasje so mehko tkivo, njihova analiza pa nam da informacijo, kaj se dogaja v celici. “To je zelo pomembno,” poudarja dr. Averna. Analiza krvi, urina ali blata nam pove, kaj se dogaja izven celice, las, ki raste počasi – približno centimeter na mesec – pa registrira procese, ki se dogajajo znotraj celice.

Vzorec las vzamejo v zatilju tik ob lasišču in ga nato pošljejo v laboratorij, ki je specializiran za tovrstne analize. Pri ljudeh, ki nimajo las, lahko uporabijo tudi dlake, vendar je taka analiza manj zanesljiva, ker ni standardizirana. Za analizo potrebujejo približno za jušno žlico las. Tri centimetre dolg las nam razkrije, kaj se je v telesu dogajalo zadnje tri mesece.

“Nisem zdravnik,” poudarja dr. Averna, “sem pa strokovnjak za tovrstne analize. Vodim skupino strokovnjakov funkcionalne medicine in delam v podjetju Gheos, ki med drugim izdeluje tudi tehnologijo, potrebno za izvedbo mineralograma.”

Dragocene pri mineralogramu so predvsem informacije o tem, kako v telesu poteka presnova. “To nam pove, kako deluje naš energetski sistem. Poleg tega pa nam mineralogram da številne druge informacije, na primer kako presnavljamo sladkorje in kako delujejo naše žleze. Pokaže nam prisotnost bakterijskih in virusnih infekcij ter stopnjo stresa, ki smo mu izpostavljeni,” pojasnjuje dr. Averna. Stopnjo stresa ugotovijo iz razmerja med posameznimi minerali v celici. Pomembna je tudi informacija o zastrupljenosti telesa. Usedline strupov v laseh kažejo na to, da so jetra šibka in zato niso bila sposobno dovolj hitro predelati in izločiti vseh strupov. Prisotnost težkih kovin v laseh tudi pomeni, da so bile te v celici več kot 48 ur, kar je lahko povzročilo veliko škode.

Z mineralogramom lahko predvidijo težave, ki se bodo v telesu šele razvile. Težka kovina v laseh sama po sebi še ne pomeni, da ima človek zdravstvene težave, zagotovo pa to pomeni, da se bodo določene težave sčasoma pojavile. Porušeno razmerje med kalcijem in magnezijem v celici zagotovo napoveduje razvoj sladkorne bolezni, čeprav je človek trenutno lahko še zdrav. Tudi nesorazmerje med natrijem in kalijem ter nizka vsebnost kroma nakazujeta, da človek slabo presnavlja sladkorje in se lahko razvije sladkorna bolezen. “Te informacije so zelo pomembne. Na ta način lahko razumemo tudi, kaj povzroča osteoporozo in anemijo. Vzrok osteoporoze ni vedno pomanjkanje kalcija. Človek ima lahko v telesu ogromno kalcija, ki pa ga ne more uporabiti, ker mu primanjkuje kak drug za to potreben mineral, na primer magnezij, ali pa kak vitamin,” trdi dr. Averna in to podkrepi s primerom iz prakse, ko so neki ženski neuspešno zdravili anemijo. V krvi je imela zelo malo železa, zato ga je več kot leto dni uživala v tabletah, vendar se stanje ni bistveno izboljšalo. Nato pa so z mineralogramom ugotovili, da bolezni ni povzročilo pomanjkanje železa, pač pa pomanjkanje bakra, ki pomaga pri absorpciji železa. Zato ji tudi uživanje velikih količin železa ni prav nič pomagalo. S spremembo prehrane in dodatkom bakra pa so problem rešili v nekaj mesecih.

 

Pomoč znani plavalki

 

“Veliko kalcija v laseh pomeni, da ga telo ne absorbira dobro. Lahko ga imamo veliko v laseh in malo v kosteh. In v primeru, ko je kalcija v kosteh premalo, nam ne bo prav nič pomagalo, če ga še dodatno uživamo. Pač pa moramo uživati kak drug mineral, na primer magnezij, ki nam bo pomagal absorbirati kalcij. Pri tem nam lahko pomagajo tudi določeni vitamini. Prav te sinergije so osnova funkcionalne medicine. Na ta način lahko smiselno izberemo tudi živila, ki nam bodo najbolj pomagala pri uravnavanju presnove,” svojo razlago nadaljuje dr. Averna, ki je o mineralogramu pred kratkim predaval tudi v Kopru.

Vzrok asnksioznosti, fobij in napadov panike je pogosto neravnovesje bakra, ki je ključen za presnovo določenih hranilnih snovi. To je tudi eden od ključnih vzrokov za depresijo in pretirano vzkipljivost. Menstruacijski cikel je pri ženskah moten zaradi neravnovesja cinka in bakra. Pri tistih, ki ne morejo zanositi, mineralogram pogosto razkrije neravnovesje med kalcijem in kalijem ter posledično počasno delovanje ščitnice. Po navadi gre v tem primeru tudi za neravnovesja med cinkom in bakrom, ki kaže na nepravilno delovanje hormonov progesterona in estrogena.

 

“Mineralogram je danes vse bolj aktualen,” opaža dr. Averna. “Zdravniki ga vse bolj uporabljajo, za kar ima zasluge tudi naša skupina strokovnjakov, ki je na tem področju vseskozi izvajala raziskave." (Foto: Riccardo Scarlata)

“Mineralogram je danes vse bolj aktualen,” opaža dr. Averna. “Zdravniki ga vse bolj uporabljajo, za kar ima zasluge tudi naša skupina strokovnjakov, ki je na tem področju vseskozi izvajala raziskave.” (Foto: Riccardo Scarlata)

 

“Nizka raven progesterona in slabo delovanje ščitnice pomenita, da ženska nima dovolj energije, da bi zanosila. Pomagal sem zanositi veliko ženskam, ne da bi se jih dotaknil,” se smeji dr. Averno. “Preprosto sem jim pomagal vzpostaviti normalno raven energije. Tako kot nosečnicam mineralogram lahko zelo pomaga tudi športnikom, da razumejo, kako njihovo telo reagira na stres. Prav tako ta analiza pomaga osebam, ki želijo shujšati.”

Najbolj je mineralogram razširjen v ZDA, za prepoznavnost te analize v Evropi pa je zaslužen prav dr. Averna, ki rad pove primer iz Romunije, kjer je delal z znano plavalko Camelio Potec. Ta je imela probleme s krči, ki so jih uspeli pozdraviti prav s pomočjo mineralograma. Plavalka je nato zmagala na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 v disciplini 200 metrov prosto. “Tega primera v Italiji ne omenjam preveč na glas, kajti Potecova je v finalu za nekaj stotink premagala prav našo plavalko Federico Pellegrini. Zato le malo ljudi ve, da smo Romunki do zlate medalje pomagali italijanski strokovnjaki. V nekem časopisu so v naslovu zapisali, da je Potecova Pellegrinijevo prehitela za las. Seveda niso mogli vedeti, da je bilo dobesedno tako,” se smeji dr. Averna.

 

Veliko zanimanja tudi v Sloveniji

 

Glede na rezultate analize las lahko človek prilagodi svojo prehrano, ki je glavni vir vitaminov in mineralov. “Hrana je pri tej terapiji bistvenega pomena,” poudarja dr. Averna. “To je naše gorivo, žal pa velikokrat polnimo svoj rezervoar kar na pamet, ne da bi vedeli, ali potrebujemo dizel ali bencin. Mineralogram pa nam da informacijo, katera hrana je za nas najbolj primerna glede na našo starost, aktivnost in seveda presnovo.” Ker pa nobena prehrana ni popolna, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dodatki. Tako po mnenju dr. Averne dosežemo najboljše rezultate.

“Mineralogram je danes vse bolj aktualen,” opaža dr. Averna. “Zdravniki ga vse bolj uporabljajo, za kar ima zasluge tudi naša skupina strokovnjakov, ki je na tem področju vseskozi izvajala raziskave. Analize so zato vse bolj precizne, pa tudi razložiti jih znamo vse bolje. Septembra imamo mednarodno konferenco na Sardiniji, kjer bomo predstavili številne primere in tudi statistične analize. Če smo na primer pri 2000 ljudeh dokazali, da neravnovesje med kalcijem in magnezijem vpliva na presnovo sladkorjev, je to že pomemben vzorec, ki potrjujejo povezavo med vzrokom in posledico. Seveda obstaja več vzrokov za določeno bolezen, ampak nekaj je gotovo: mineralogram nam da informacije, ki jih ne dobimo z nobeno drugo analizo.”

V Italiji mineralogram uporabljajo že od konca 80. let prejšnjega stoletja in je mnogo bolj razširjen in poznan kot v Sloveniji, kjer ga trenutno izvaja le naturopatinja Erika Brajnik iz Ajdovščine. Lase pošilja na analizo v Italijo, rezultate pa interpretira sama.

Čeprav Brajnikova pri nas mineralogram izvaja šele kratek čas, je zanimanje izjemno. “Ta test priporočam prav vsem. Vsi si želimo izvedeti, kako deluje naše telo, in mineralogram nam zelo natančno prikaže stanje naše presnove in delovanje drugih sistemov v telesu. Če je na primer človek kronično utrujen, pa zdravniki ne morejo odkriti vzroka, ga bo skoraj zagotovo odkril mineralogram. In še veliko primerov je, ko z mineralogramom lahko odkrijemo resnične vzroke bolezni, na primer pri težavah s ščitnico. Jaz si na redim mineralogram vsaki dve leti,” je nad testom las navdušen dr. Averna.

 

ALJA TASI

 

 

Leave a Reply